فهرست مطالب

علوم حدیث - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1387)

فصلنامه علوم حدیث
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1387)

  • 200 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد احسانی فر لنگرودی صفحه 3
    از نکاتی که این مقاله نمایان می سازد: 1. هر گزاره تفسیری نیاز به حجت قطعی و یا حجتی معتبر و مبتنی بر دلیلی قطعی دارد؛ 2. احادیث وجدانی (: مفید علم یا اطمینان) و احادیث معتبر عقلایی (: مفید وثوق نوعی) هم در حیثیت تعبدی و عملی، و هم در حیثیت واقعی و تفسیری آیات، حجت اند؛ 3. طیف احادیث غیر مورد وثوق، ولی مشمول توسعه تعبدی سیره عقلا در حجیت خبر، تنها در حیثیت تعبدی و عملی آیات حجت اند؛ 4. با وجود نیاز هر دو طیف اخبار (عقلایی و مشمول توسعه تعبدی) به تامین اعتبار از سوی شرع، راز این تفصیل در دامنه حجیت آنها، در سه نقطه نهفته است: الف) تعریف تفسیر و ماهیت واقعی آن، ب) وجود مسمای کشف و انکشاف واقعی در خبرهای معتبر عقلایی، ج) نبود چنین میزانی از انکشاف و دلالت در احادیث توسعه تعبدی؛ 6. در حجیت احادیث عقلایی، تفصیل بین گزاره های علمی و عملی، روا نیست؛ لیکن پیدایش وثوق به صدور و یا تحقق شرط حجیت ظهور در گزاره های مختلف، عملا تابع میزان اهمیت و خطیر بودن آنهاست؛ 7. بررسی فواید احادیث تفسیری نامعتبر؛ 8. حالات تعارض احادیث تفسیری با کتاب و سنت و قواعد حل تعارض؛ و...
    کلیدواژگان: حجیت احادیث تفسیری، مبانی حجیت احادیث، دامنه حجیت احادیث تفسیری، گروه احادیث معتبر عقلایی، توسعه تعبدی سیره، فواید احادیث ضعیف، تعارض حدیث تفسیری با کتاب و سنت
  • سید محمدباقر حجتی، مجید معارف، علیرضا طبیبی صفحه 25
    علامه شعرانی از عالمانی است که با پشتوانه ای از دانش های معقول و منقول به فهم و شرح احادیث و نقد روایات پرداخته اند. او به دلیل تبحر کم نظیرش در دانش های عقلی، و با ارج نهادن به دست آوردهای آن، دسته ای از دانش های بشری را که به ضرورت عقلی به قطعیت پیوسته، یا موید دین اند و یا در گزاره های دینی به آنها اشاره یا تصریح شده، با شرایطی حجت دانسته، در فهم و نقد روایات به کار بسته است. مقاله حاضر تلاشی برای نمایاندن چگونگی این رویکرد از سوی آن دانشمند ذوفنون است.
    کلیدواژگان: شعرانی، حجیت، دانش های بشری، فهم و نقد حدیث
  • مجید روحی دهکردی صفحه 56
    شرح کبیر ابن میثم بحرانی از مهم ترین شروح ترتیبی نهج البلاغه است. مولفه های روش ابن میثم در شرح نهج البلاغه را می توان به دو دسته «مولفه های پیش از شرح متن» و «مولفه های در حین شرح متن» تقسیم بندی کرد. از جمله مهم ترین مولفه های پیش از شرح متن، می توان به این موارد اشاره کرد: بیان سبب ورود کلام، ذکر تاریخ صدور کلام، مشخص کردن مخاطب یا مخاطبان کلام یا نامه امام(ع)، جواب به شبهات، توجه به نسخه بدل های نهج البلاغه و دیگر منابع مربوط، آوردن مقدمه ای پیش از آغاز شرح در صورت نیاز و بیان هدف کلی کلام و محور اصلی آن. همچنین از برجسته ترین مولفه های موجود در حین شرح این موارد است: بخش بندی موضوعی متن، به کارگیری مباحث کلامی، فلسفی و منطقی، به کارگیری آموزه های عرفانی و صوفیانه، بهره گیری از شروح پیشین نهج البلاغه، استفاده از گفته های تاریخی، استفاده از اشعار عرب، بیان معاریض و اشارات موجود در کلام حضرت علی(ع) و شرح مفصل بخش های مربوط به توحید و خداشناسی.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ابن میثم شرح نهج البلاغه، روش شناسی
  • حسین خوشدل، منصور پهلوان صفحه 78
    حوادث تلخی که بر حدیث گذشت، چه آنها که بر سند و متن خدشه وارد ساخت و چه بدفهمی ها و تعصب های مذهبی که تحریف معنوی را موجب گردید، صحنه روایت و درایت حدیث را مشوش ساخت. از این رو، بسیاری از حدیث پژوهان کوشیدند تا با دستیابی به قواعد دقیق و صحیح فهم و نقد حدیث، به پالایش سنت نبوی بپردازند. این تلاش، علاوه بر آن که در کتب مستقلی که درباره حدیث به رشته تحریر درآمد، نمود پیدا کرد، در کتب دیگری همانند تفاسیر نیز آشکار گردید. بی تردید، بازیابی معیارهای نقد و فهم صحیح حدیث از میان این گونه کتب (همانند تفاسیر)، با هدف دفاع از سنت نبوی، تلاشی ضروری و در خور توجه است. بر مبنای همین ضرورت، مقاله حاضر سعی دارد تا با بررسی تفسیر المنار به استخراج مبانی و داوری های محمد عبده و رشید رضا در حوزه نقد و فهم حدیث و بررسی و تحلیل آن بپردازد.
    کلیدواژگان: المنار، رشید رضا، محمد عبده، نقد حدیث، فهم حدیث
  • محمدهادی مفتح صفحه 100
    اخلاق سیاسی و شیوه حکومت داری پیامبر اکرم(ص)، گونه ای متفاوت با آنچه سایر زمامداران در پیش گرفته اند، است.
    در این نوشتار، پس از بیان مباحثی درباره اخلاق، به اخلاق مبارزاتی و سیاست خارجی پیامبر پرداخته شده و ابعاد مختلف آن کاویده شده است.
    کلیدواژگان: پیامبر اسلام (ص)، جلوه های رفتاری، اخلاق مبارزاتی، اخلاق سیاسی، سیاست خارجی، اخلاق اسلامی
  • زهرا ریاحی زمین صفحه 126
    اصطلاح یوتوپیا (Utopia) معادل آرمان شهر یا به تعبیر برخی نویسندگان «خوبستان»، نخستین بار توسط تامس مور، نویسنده و فیلسوف شهیر انگلیسی، در فاصله سال های 1515 و 1516 میلادی ساخته و به کار گرفته شد و به جامعه ای اطلاق گردید که اصول و مبانی آن بر پایه نظامی عقلانی و آرمان خواهانه استوار بود. اگرچه این واژه محصول قرن شانزدهم است، اما خاستگاه زمانی اندیشه آرمان شهری و مدینه فاضله پنج قرن قبل از میلاد است. افلاطون، متفکر یونانی، در کتاب جمهور خود، اولین کسی است که این چنین جامعه ایده آلی را به تصویر کشیده است. آنچه در اثر افلاطون بیش از همه جلوه می کند، مساله عدل و عدالت محوری جامعه خیالی اوست که در راس آن، پادشاه فیلسوف قرار دارد و تقریبا در تمامی ده بخش کتاب به چشم می خورد. پس از افلاطون، اندیشمندان ملل مختلف به گونه ای گرایش به شهر آرمانی را در آثار و نوشته های خود نشان دادند و توصیفات متعددی از ویژگی های آن بیان کردند. در میان فلاسفه ایرانی، فارابی در کتاب آرای اهل مدینه فاضله، شهر خیالی روحانی خود را با تاکید بر اصول فلسفی مطرح کرد و پس از او، حکیم اشراقی، شیخ شهاب الدین سهروردی که دید فلسفی او همسو با تفکر فلسفی اشراقی افلاطون بود با خلق اصطلاح «ناکجا آباد»، تصویری از دنیای مطلوب خود به دست داد.
    تفاوت آشکاری که در مدینه های فاضله و آرمان شهرهای فلاسفه مختلف وجود دارد جنبه زمینی یا روحانی آنهاست. یوتوپیای مور، با آن که صبغه ای دینی دارد، اما اصول جامعه کمونیستی بر آن حاکم است. مدینه فاضله فارابی با اتکا احکام شریعت بیشتر رنگ فلسفی دارد و کلی گویی در آن اصلی اساسی است و.... با جستجو در آثار و کلمات ائمه هدی و معصومان(ع) درمی یابیم که نوعی خاص از آرمان شهر ملموس و دینی، متکی بر آموزه های قرآنی و اسلامی در اندیشه آنان وجود دارد که همه چیز در آن کاملا روشن و زلال و بدون هیچ گونه ابهامی مشخص شده است و کاملا رنگ الهی و فرابشری دارد. به تعبیری دیگر، جامعه آرمانی اسلامی از پیوند ملک و ملکوت شکل می گیرد و خدایی سمیع، بصیر و علیم و در عین حال، رووف، رحیم و مجیب در راس آن است. این جامعه در سخنان همه معصومان دین، از جمله در ادعیه، خطب و کلمات حضرت صدیقه کبرا(س) به روشنی ترسیم شده است. در این جستار، برآنیم که این جامعه آرمانی را، به وضوح و روشنی و با ذکر تمام جزئیات و ویژگی های آن، با استناد به سخنان این بانوی بزرگ معرفی نماییم.
    کلیدواژگان: حضرت فاطمه (س)، جامعه آرمانی، رهبر، قانون، جامعه غیر آرمانی
  • جواد ایروانی صفحه 152
    واژه های «زکات» و «صدقه»، در طول تاریخ، دچار تحولات کاربردی گونه گونی شده اند؛ آن سان که مفهوم لغوی، کاربرد قرآنی و روایی، اصطلاح فقهی و متفاهم عرفی آنها، با یکدیگر تفاوت یافته است. این پدیده، موجب برداشت های نااستواری از برخی روایات مربوط به آن شده که مبتنی بر پیش فرض های نادرست و بی توجهی به سیر تحولات واژگانی بوده است. این نوشتار، تلاش نموده تا با کمک قواعد فقه الحدیث و بویژه توجه به قراین و فضای صدور، کاربرد روایی این دو واژه و تمایز آن با کاربرد قرآنی، فقهی و عرفی آنها را برنماید و نتایج این بحث را در دو حوزه حدیثی و فقهی تبیین کند. از این رو، مواردی از استنادات نادرست و تعمیم و تخصیص های بی دلیل، یادآوری شده و لزوم تجدید نظر در پاره ای از جستارهای فقهی و حدیث پژوهی، خاطرنشان شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، زکات، صدقه
  • مهدی بیات مختاری صفحه 172
    فضل بن شاذان نیشابوری، بی تردید، یکی از ارجمندترین فقی هان و متکلمان صاحب فکر و نوآوری است که در دهه های پایانی سده دوم هجری متولد و حداکثر دو ماه پیش از شهادت امام عسکری، به سال 260هجری، با مرگ شهادت گونه فوت کرد. او از صحابیان چهار امام معصوم «رضا، جواد، هادی، عسکری(ع)» بوده که با استعداد و تلاش شگرف خویش، نفشی والا و سترگ در انتقال میراث شیعی داشته و به منظور تبیین و مرزبانی از آن مکتب، به تالیف 180 نگاشته توفیق یافته است. دایره المعارف تشیع که از فرآورده های عرصه فرهنگ و معارف سال های اخیر است از رهگذر این که ابن شاذان از دانشمندان آن ساحت و مکتب است، به زندگی او در حد کمتر از نصف صفحه پرداخته که سوگمندانه باید گفت که همان حجم اندک که خود نوعی گلایه را به همراه دارد دستخوش آشفتگی و ناسره نویسی شده و رهاوردی که برآیند پژوهش و تحقیق باشد، به دست نداده است. درباره موضوع نژاد، اساتید، شاگردان، نگاشته ها و زاویه ای از فراز و فرود حیات سیاسی او ره به صواب پیموده نشده است و آمیخته با کاستی هاست. در این مقاله به خلاء های آن متن پرداخته شده که امید است به غنی سازی آن متن در چاپ های بعد کمک نماید.
    کلیدواژگان: دایره المعارف، تشیع، فضل بن شادان، نقد کتاب
  • یوزف هوروویتس ترجمه: مرتضی کریمی نیا صفحه 186
    نویسنده در این مقاله در پی آن است که خاستگاه اسناد را در منابع اسلامی شناسایی کند و دریابد که ذکر سلسله راویان در کتب سیره و تاریخ برگرفته از چیست. به نظر نویسنده، خاستگاه اسناد و ذکر سلسله راویان در سنت اسلامی برگرفته از متون یهودی است و با ذکر دلایل و شواهدی درصدد اثبات مدعای خویش است.
    کلیدواژگان: اسناد، سلسله روایان، کتب یهودی، سیره و تاریخ
|
  • Mohammad Ihsanifar Langaroodi Page 3
    The main points of the present paper are as follows: 1. every exegetical statement requires conclusive evidence or reliable evidence based on irrefutable one; 2. hadiths possessing common-sense evidence and rationally reliable hadiths which are utilized as evidence both practically and exegetically; 3. unreliable hadiths are used as evidence only for practical aspects of the Holy Quran's verses; 4. although both groups of hadiths should be accepted as reliable by religious law but the secret of this classification is found on three points: a) defining tafsir and its real nature, b) existence of indication for real evidence in rationally reliable hadiths, c) lack of the criteria for such an indication in obligatory developed hadith; 6. classification of statements into scientific and practical is not acceptable regarding the authenticity of rational hadiths but reliability of their issuance is subject to their importance and significance; 7. studying the advantages of unreliable exegetical hadiths; 8. incompatibility of exegetical haiths with the holy Quran and sunna.
    Keywords: Authenticity of Exegetical Hadiths, Principles of Authenticity of Hadiths, Domain of Authenticity of Exegetical Hadiths, Rational, Reliable Hadiths, Development of Sunna with mere Obedience, Advantages of Weak Hadiths, Incompatibility of Exegetical Hadiths with the Quran, Sunna
  • Sayyid Mohammad Baqir Hojjati, Majid Maaref, Alirezatayyebi Page 25
    Allama Sha`rani is one of those scholars who have dealt with hadith comprehension and criticism with a background of rational and transmitional sciences. Due to his skill in rational sciences, he has utilized some fields of human knowledge which are rationally conclusive and established and religiously approved such as natural sciences, philosophy, mysticism, theology and fiqh. The present paper tries to view this approach from different perspectives.
    Keywords: Allama Sharani, Authenticity, Human Knowledge, Comprehension of Hadith, Criticism of Hadith
  • Majid Roohi Dehkordi Page 56
    Ibn Maytham Bahrani's commentary on Nahj al-Balagha, is of the most important and systematic commentaries on Nahj al-Balagha. Parameters used by Ibn Maytham in his commentary on Nahj al-Balagha can be divided into two groups: parameters before commenting and parameters while commenting. The first group is as follows: cause of speech, date of its issue, audiences, replying to questions, awareness concerning false versions of Nahj al-Balagha. The second group contains these issues: topical classification, use of theological, philosophical, and logical discussions, employing mystical teachings, utilizing past commentaries on Nahj al-Balagha, quotations, Arabic poems, parables in Imam Ali's sayings, and explanation of Monotheism and God-knowing in detail.
    Keywords: Nahj al Balaghah, Ibn Meitham Bahrani, Commentary on Nahj al Balaghah, Methodology
  • Hossein Khoshdel, Mansur Pahlavan Page 78
    The history of hadith is full unpleasant events, whether they have occurred to document and text or resulted from spiritual misrepresentation. However they have distorted the image of hadith comprehension and transmission. Many hadith scholars have tried to establish exact rules of hadith comprehension and criticism and compile them into independent books. The author of this article argues the necessity of re-evaluating the criteria for hadith comprehension and criticism. Based on this necessity he comes up with Tafsir of al-Minar and demonstrates the judgments and principles of Mohammad `Abduh and Rashid Rida in this regard.
    Keywords: al, Minar, Rashid Rida, Muhammamad Abduh, Criticism of Hadith, Comprehension of Hadith
  • Mohammad Hadi Mofatteh Page 100
    Rulers’ policies and conducts is the differentiating point of the governments from each other. The Holy Prophet’s conduct and policies was different from other rulers. The author of the present paper tries to deal with the Holy Prophet’s conduct and his domestic and foreign policy.
    Keywords: The Holy Prophet, Political, Moral Values, Government
  • Zahra Riahi Zamin Page 126
    Utopia or a good-place land (as some writers name it) was used for the first time by Thomas More, famous writer and philosopher of England during 1515 and 1516. It was applied to a society of rational and idealistic system. Although it was the product of 16th century AD but its origin dates back to 5th century BC. Plato, the Greek thinker, is the first one who has depicted such a society in his book Republic. What is more notable in Plato's Republic is that he depicts justice as the center of his imaginary society and philosopher as the head of it. After Plato thinkers of different nations have somehow shown their inclination towards this ideal society in their works and given various descriptions of its characteristics. Farabi in his book Ara' Ahl Madina Fadila describes his imaginary and spiritual city emphasizing on philosophical principles and after him, Hakim Sheikh Shahb al-Din Sohrawardi, whose philosophical views are in accordance with Plato's one, called it no-place land and presented a new image of his desired world.Clear difference between various definitions given by philosophers is the result of their material or spiritual perspective. More's utopia in spite of its religious atmosphere but is ruled by Communistic ideology. Farabi's utopia relying on religious law is mostly painted by philosophy.By studying the works and sayings of the infallible Imams we find out that there is a special kind of utopia in their thoughts which is based on the Quranic and Islamic teachings. This is clearly depicted in Imam's and Hadrat Fatima's supplications, sermons, and words. The author of the present paper tries to describe this ideal society relying on the words of this great lady, peace be upon her.
    Keywords: Hadrat Fatimah, peace be upon her, Utopia, Leader, Law, Dystopian Society
  • Jawad Iravani Page 152
    Words of Zakat and Sadaqa have changed a lot in some ways so that their literal meaning, their Quranic and hadith implications and their jurisprudential connotation are not the same as the past centuries. Due to wrong presuppositions and disregarding terminology of these words, this phenomenon has brought about mistakes concerning the related verses of the holy Quran. Utilizing the rules of understanding hadith and paying attention to the time of issuing hadith, the author of the present paper tries to demonstrate their Quranic and jurisprudential implications and view them from two perspectives: hadith and fiqh (jurisprudence). He points to some wrong references and express the necessity of re-evaluation of some hadith and jurisprudential researches.
    Keywords: The Holy Quran, Zakat, Sadaqa, Hadiths
  • Mahdi Mokhtari Page 172
    Without doubt Fadl bn Shadhan is one of the great faqihs (jurisprudents) and theologians who have innovated and brought about new thoughts. He died in the last decades of second century two months before Imam Hasan Askari's martyrdom in 260 AH. He was contemporary of four Infallible Imams namely Imam Rida, Imam Jawad, Imam Hadi, and Imam Hasan Askari. He played a great role in transmitting Shiite heritage and in order to safeguard it, he has written 180 books. The Encyclopedia of Shia which is a product of studies on Islamic teachings and culture in recent years deals with this great scholar within a half-page. Unfortunately it indicates that this research has not thoroughly done as it is expected. The author of the present paper comes up with deficiencies of this half-page biography of this great scholar with the hope of improvement in latter editions.
    Keywords: Encyclopedia of Shia, Fadl bn Shadhan, Book Review
  • Joseph Horovitz, Translated By Murtada Kariminia Page 186
    The author of the present paper tries to investigate the origin of Isnad in Islamic sources and find out the reason for mentioning the chain of reporters in biographies and history books. To him Isnad and chain of reporters in Islamic tradition is originated from the Jewish texts. Presenting his evidences he tries to prove his claim.
    Keywords: Isnad, Chain of Reporters, Talmud, Biography, History